ALGEMEEN

- Bestuur
- Leden HBS De Heidebloem
- Contributie
- Diverse Links

WEDSTRIJDEN

- Agenda Winter programma
- Agenda Zomer programma
- Agenda CCO
[ Club Competitie Oefen avonden ]

UITSLAGEN

- Winterseizoen
- Zomerseizoen
- C
lub Competitie Oefen avonden

HISTORIE

- Van HBS de Heidebloem
- De Koningen tot Nu
- Fotoboek “de Heidebloem”

KENNISMAKING

- In het Algemeen
- De Mogelijkheden
- De Handboogsport
- Uw Voorgangers

KOFFERBAK MARKT

- In het Algemeen
- Waar en Wanneer
- Agenda
- Standplaats Kosten
- Aanmelden
- Vraag en Antwoord

start pagina

De Oprichting van “De Heidebloem” in 1908

/ Concoursen
/ Feestavonden & Uitstapjes
/ Diversen

Een stukje Geschiedenis

De Voorzitters door de Jaren heen

Bouw Eigen Verenigingslokaal

Groepsfoto 1938, 1983 , 2008 en Korps foto’s

Programma “De Heidebloem” door het Jaar heen

Feiten en Weetjes

Herinneringen Mieke Baetsen

“De Heidebloem” 100 Jaar Jong

Vele Verhalen

Advertenties, Krantenartikelen en Roggel Blaadje

Rommelmarkten van “De Heidebloem”

Roggel 300 en “De Heidebloem”

Kerst verlichting in Roggel

Het vizier op erevoorzitter Frits Levels

Pierre Van Horne Goud Waard voor de Vereniging

De Gebroeders Joosten

Het Echtparen Kampioen Levels - van Rijt

De Waarnemer / Redactie

De Gebroeders Joosten

Binnen handboogvereniging ‘de Heidebloem’ spelen verschillende familie verbanden een belangrijke rol. Eén van de families, is de familie Joosten, van Bommels Sjra. Bijeen gekomen voor een avondje bomen over “De Heidebloem” zijn Frits, Lowie, Wim en Peter samen goed voor zo ongeveer 161 jaar lidmaatschap. Ook vader Sjra zaliger was vroeger lid van “De Heidebloem”.

Als je samen praat over handboogschieten valt het op, dat de eerste interesse in de kindertijd al wordt gewekt. Bij Frits, Lowie, Wim en Peter is dit ook het geval. Er werd bij hen thuis ook geschoten door hun vader en wie wil er als kleine jongen nou niet met de grote mensen mee doen? Bovendien vertelde 'Bommels Sjra” verhalen over het op concours gaan. Meestal ging dat gepaard met het drinken van ettelijke glaasjes bier. De heren werden dan al gauw overmoedig en op de terugweg naar huis, al of niet met de fiets, riepen ze dan: “Moeders let op uw dochters”.

Het spelen met zelfgemaakte pijl en boog gaat meestal vooraf aan de kennismaking met materialen die binnen de handboogvereniging gebruikt worden. Samen met het maken van vuur en het uitvinden van het wiel, wordt het handboogschieten als één van de oer verworvenheden van de mens gezien. Pijl en boog vinden we immers terug op alle continenten. Ze worden al tientallen eeuwen gehanteerd. De jeugd wordt hierdoor gefascineerd en gaat op zoek naar een mooi stuk hout om zelf een boog te maken. Een stuk touw dient als pees en viola je kunt je eerste ervaringen op doen. Natuurlijk zijn pijl en boog vandaag de dag niet zo belangrijk meer. Veel kinderen komen ook niet meer toe aan het spelen ermee, omdat men veel minder buiten speelt dan vroeger. Vandaar dat het vaak leerzaam is om kinderen mee te nemen naar een concours. Hier hebben veel hedendaagse schutters kennis gemaakt met de handboogsport.

Niemand van de heren viert dit jaar toevallig een jubileum ook al is de kennismaking van Lowie en Wim met “De Heidebloem” wel op het concours van 50 jaar geleden in de wei bij van den Boogaart. Zij zijn erbij als pijlendrager. Later krijgen ze samen een boog, waarmee ze gaan schieten. Frits Joosten komt eerst met een vriendengroepje mee, waarvan Jos en Frits Levels en Har Klompen deel uitmaken.

Als kind schieten de heren achter het huis, maar later gaan ze allemaal naar het Nijken alwaar “De Heidebloem” gevestigd is. Sjra Simons, de vader, past in die tijd een beetje op de jongens, later is dat vaak omgekeerd het geval. Bij Cunnen kan je in die tijd pennywafeltjes kopen en ook dat is een aantrekkelijk gegeven voor de jongens. Het is de tijd van op en neer schieten in de zomer. Tegen de muggen stookte men zaagsel met petroleum en van de walm die daardoor ontstond, werden niet alleen de muggen onpasselijk.

Het is 1965 en Frits werkt met Sjra Simons en Wulmke van Heur in de werkplaats aan nieuwe schermen voor de nieuwe doel. De schermen worden van boven uitgefreesd om het water er makkelijk langs te laten lopen. Ze worden uitgevoerd in het groen met een witte bovenkant. De schermen worden vastgemaakt aan beton met een u-profiel. Later bouwt de vereniging een gemetselde doelkast op grond van de familie Baetsen. Jan Smets is degene die metselt, maar Frits weet zich nog goed te herinneren dat hij het timmerwerk voor zijn rekening nam. Ook later bij de bouw van het eigen lokaal zijn de heren Joosten volop in touw als bouwvakkers. Het waterballet, het ploeteren in de modder, maar vooral het niet opgeven is hen goed bijgebleven.

Lowie is lid van de zestalcommissie en Peter draait al vanaf de opening mee in de buffetdiensten. Voor het onderhoud aan het lokaal, staan ze altijd paraat. Natuurlijk zijn de gebroeders niet alleen bij de vereniging om te werken. Een pijltje schieten, een goed glas bier drinken, je vrienden ontmoeten en vooral “niets moeten” staat voorop. Er zijn veel herinneringen aan wedstrijden, waarop prima geschoten is. De prestaties met pijl en boog van de gebroeders liegen er niet om.

Er zijn ook herinneringen aan onzin die gepaard gaat met wedstrijden. Zo is er op een gegeven moment een wedstrijd in Haelen. Het weer is al de hele week niet om over naar huis te schrijven. Het terrein achter Staadegaard ziet er dan ook niet uit. Overal staan plassen en zijn modder plekken in het veld dat ook nog eens behoorlijk ongelijk is. Het belooft die middag in Haelen een groot modderspektakel te worden. Je zou daar sikkeneurig van kunnen worden, maar je kunt er natuurlijk ook het beste van maken. Als Frits dan ook een verlaten fietskar in een plas water ziet staan, ziet hij zijn kans schoon. Hij springt er in en begint verwoed te roeien. Natuurlijk komt hij geen meter vooruit maar dat mag de pret niet drukken.